Koç Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü, dünyanın en önemli kanser tedavi merkezi MD Anderson Radyasyon Onkolojisi Merkezi ile işbirliğiyle hizmet veriyor. Bu sayede radyasyon onkolojisi konusunda tüm dünyanın takip ettiği Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi’nin yenilikçi, en son teknolojiye sahip tedavi ve uygulamaları Türkiye’deki hastaların hizmetine sunuluyor. Bölümümüzdeki tüm tedavi ve uygulamalar, MD Anderson Kanser Merkezi’nde eğitim almış ve halen Teksas Üniversitesi’nde de çalışmalar yürüten radyasyon onkologlarının gözetiminde planlanıyor. Fizik mühendislerinden, radyoterapi teknikerlerine ve hemşirelerimize kadar bölümümüzde çalışan tüm ekip üyelerimiz de MD Anderson Kanser Merkezi’nde eğitim alıyor ve merkezle işbirliği içinde çalışıyor. Koç Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü’nde kanser ve diğer hastalıklara yönelik etkili radyoterapi tedavileri ve uygulamaları, MD Anderson Kanser Merkezi standartları ve kılavuzlarına uygun olarak belirlenip, tatbik ediliyor.

Radyasyon onkolojisi bölümümüzde en son teknolojik donanıma sahip cihazları ve yüksek deneyim sayesinde ve hastalık yok, hasta var bilinciyle her kanser için benzersiz bir harita belirleniyor ve hastaya özel tedavi olanakları sunuluyor.

Cihazlarımız

Eksternal:

• Varian IX lineer akselatör
  • Elekta Versa HD lineer akseleratör (2 Adet)

Cihazlarımızın sahip olduğu üstün özellikler sayesinde birçok kompleks tedavi bölgesi aynı tedavi cihazında ışınlanabilmektedir.

3D Konformal radyoterapi, IMRT (Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi), VMAT (Hacim Ayarlı Radyoterapi) tekniklerinin yanı sıra, sahip olduğu yüksek doz hızlı (1400MU/dk – 2400MU/dk) enerjiler ile modern radyoterapi teknikleri olan SRS (Stereotaktik RadyoCerrahi) ve SBRT (Stereotaktik Vücut Radyoterapisi)’de yüksek hassasiyetle ve yüksek hızla yapılabilmektedir.

Elekta Agility® MLC yapısı ile birlikte doz sızıntısı ve leaf geçirgenliği azaltılarak sağlam doku dozları önemli oranda azaltılırken  aynı şekilde 160 yapraklı MLC sistemi ile doz hacmi daha iyi sarılabilmektedir.

HexaPOD 6D Couch sistemi (6 Boyutlu masa hareketi) sayesinde rotasyonel hatalar ortadan kaldırılmıştır.

ABC (Otomatik Nefes Kontrolü) sistemi sayesinde ise hedef hareketi kontrol altına alınarak, yüksek doğrulukta ışınlanabilmekte ve sağlıklı dokular çok daha iyi korunabilmektedir.

Internal:

• Elekta Nucletron

Brakiterapi radyoaktif kaynakların vücut boşluklarına,doku arasına ya da hedef içerisine yerleştirilerek yapılan bir ışınlama tekniğidir. Eksternal tedaviden önce veya sonra uygulanarak daha lokal bir bölgeye yüksek dozlar verilip, hızlı doş düşüş özelliği sayesinde normal dokular daha iyi korunabilmektedir.

Cihazlarımızın Başlıca Özellikleri ve Uygulanan Tedavi Teknikleri

Eksternal:

• Hacim ayarlı ark terapi (VMAT)
  • Yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT)
  • Görüntü kılavuzluğunda radyoterapi (IGRT)
  • Üç boyutlu konformal radyoterapi (3B-KRT)
  • Stereotaktik radyocerrahi (SRS)
  • Stereotaktik radyoterapi (SRT)
  • Stereotaktik Vücut radyoterapisi (SBRT)
  • Tüm vücut radyoterapi (TBI)
  • Elekta Agility® MLC ile tam entegre; 40 cm x 40 cm tam alan boyunca 160x5mm koruma yaprakları (MLC-Multi Leaf Collimator)
  • Hexapod 6D Couch
  • ABC nefes kontrolü
  • RPM-Real Time Position Management
  • Farklı enerjilerde yüksek doz hızı

Internal;

• Yüksek doz hızlı brakiterapi (HDR)
  • Uzaktan yüklemeli sistem (Afterloading)
  • Interstisyel, Intrakaviter, Intraluminal ve mold uygulamalar

Misyonumuz

Koç Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalında misyonumuz, hastalarımızın rafine ve yüksek kalite standartlarında kişiye özel tedavilerini, diğer bilim dalları ile entegrasyon içinde gerçekleştirmek ve hastalarımıza daha güvenli bir gelecek sağlayabilecek, araştırma odaklı bir eğitim programı ile yetkin, donanımlı, genç doktorlar yetiştirmektir.

Vizyonumuz

Radyasyon Onkolojisi alanında uluslararası aranırlık ve bilimsel saygınlığımızı güçlendirmek amacıyla, üniversitemiz, ülkemiz ve yurt dışındaki bilim insanları ile akademik, eğitim ve araştırma iletişimimizi artırmak, nitelikli, etki gücü yüksek çalışmalarla ana bilim dalımızı geleceğe taşımaktır.